OLKA-toiminta Kymenlaaksossa
OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnallamme tarjoamme tukea ja "olkapään" sairauden kohdatessa. Vapaaehtois- ja vertaistukitoiminnan avulla tarjoamme potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA-pisteet sairaaloissa tarjoavat tietoa alueen yhdistyksistä sekä erilaisista tukimuodoista.
​
Kymenlaaksossa OLKA-toimintaa toteuttavat Kouvolan Hyvinvointiyhdistykset ry sekä Kymenlaakson hyvinvointialue yhteistyössä. Kymenlaakson OLKA-pisteet sijaitsevat Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa ja Ratamokeskuksessa Kouvolassa.
Yhteystiedot
​
OLKA-koordinaattori
Raisa Mänttäri
045 329 5041
​
OLKA-vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Mirva Inginmaa
045 7833 9744
OLKA-pisteet
​
OLKA-pisteellä on esitteitä, lehtiä ja tietoa alueella toimivista potilasyhdistyksistä sekä vertaistuen muodoista. Teemapäivissä yhdistykset esittelevät oman yhdistyksensä tai organisaationsa toimintaa sairaalassa asioiville potilaille, heidän läheisille sekä sairaalan henkilökunnalle. Teemapäiviä voi varata OLKA-työntekijöiltä.
​
​
Vertaistuki
​
OLKA Kymenlaakson vapaaehtoisista osa toimii myös vertaistukijoina. Vertaistukija tarjoaa oman sairaus-, vammautumis- tai läheisen kokemuksen kautta tukea saman kohdanneelle. Vertaistukijat ovat käyneet joko OLKAn tai oman yhdistyksen tarjoaman vertaistukivalmennuksen ja ovat sitoutuneita vaitioloon. Tulevista vertaistukijavalmennuksista ilmoitamme "vapaaehtoiselle" sivustolla.
Maksuttoman Toivo-vertaistukisovelluksen avulla on mahdollista saada ja tarjota vertaistukea etänä sekä sovelluksessa on tietoa vertaistukea tarjoavista järjestöistä. Sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta ja sitä voi myös käyttää verkkoselaimella. Kokeile Toivo-sovellusta verkkoselaimella täällä.
​
Vertaistalo.fi- sivustolta löydät paljon tietoa vertaistuesta ja sitä tarjoavista järjestöistä. Tutustu tarkemmin https://www.terveyskyla.fi/vertaistalo
Vapaaehtoistoiminta
OLKA koordinoi Kymenlaakson keskussairaalan ja Ratamokeskuksen vapaaehtoistoimintaa. Saatat nähdä sairaaloiden käytävillä vihreissä liiveissä vapaaehtoisia, jotka auttavat sairaaloissa asioivia ilmoittautumisessa ja oikean paikan löytämisessä. Vapaaehtoisia ja vertaistukijoita toimii myös sairaaloiden osastoilla potilaiden ja läheisten seurana ja tukena. Vapaaehtoisten toiminta ei korvaa henkilökunnan tehtäviä.
​
Kaikki OLKA-toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset ja vertaistoimijat ovat käyneet valmennuksen sekä he ovat sitoutuneita vaitioloon.
​
OLKA Kymenlaakso tarjoaa vapaaehtoisille valmennusta, tukea ja virkistystä sekä OLKAn vapa aehtoisten verkoston, josta voi löytää uusia ystäviä.
Kokemustoiminta
​
OLKA Kymenlaakson kautta on mahdollista pyytää kokemustoimijaa tukemaan ammattilaisten ymmärrystä potilaan tilanteeseen. Kokemustoimijalla on oma tai läheisen kokemus sairastumisesta tai vammautumisesta ja heidät on koulutettu tehtäväänsä. OLKA Kymenlaakso ei itse kouluta kokemustoimijoita, mutta alueella mm. YHVI järjestää kokemustoimijavalmennuksia.
​
Minustako vapaaehtoinen?
Vapaaehtoistoimijana tuot iloa, toivoa ja tukea potilaille sekä heidän läheisilleen.
​
OLKA vapaaehtoisena voit toimia sairaalassa mm. OLKA-pisteen päivystäjänä, aula-avustajana, juttukaverina, vertaistukijana tai muissa tehtävissä.
Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta, mutta muissa tehtävissä sairaalavapaaehtoisena voi toimia ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta.
Vapaaehtoistoiminnalla ei korvata ammattilaisten työtä.
​
OLKA vapaaehtoisten valmennuksia järjestetään Kymenlaakson alueella keväisin ja syksyisin sekä tarpeen mukaan.
​
Vapaaehtoisena voit itse valita vapaaehtoisvuorojen määrän. Vapaaehtoistehtävän hyvä hoitaminen vaatii kuitenkin oman elämän tasapainon ja tarvittavat voimavarat.
​
Katso tulevat valmennukset "vapaaehtoiselle" sivustolta.